Strona Główna ˇ Przepisy ˇ Video Przepisy !!!! ˇ Centrum Kawy (informacje o kawie) ˇ Jak dobrze zaparzyć kawęListopad 18 2019 10:18:34
Jak dobrze zaparzyć kawę
Wbrew pozorom to wcale nie takie łatwe - nawet jeśli mamy do dyspozycji naprawdę dobry produkt wyjściowy, czyli kawę. Dlaczego? Bo nie tylko od niej zależy ostateczny smak czarnego naparu...

Najważniejsza jest higiena - wszystkie przyrządy i naczynia, jakich używa się do palenia kawy muszą być bezwzględnie czyste. Nie bez znaczenia jest też jakość kawy - wiadomo, że z byle jakiej kawy dobrego napoju nie będzie, więc najpierw należy wybrać dobrą kawę i to najlepiej w ziarnach, żeby nie traciła aromatu - i by nie wchłaniała innych zapachów.

Przechowuje się ją w szczelnych pojemnikach najlepiej w lodówce. Kolejnym etapem jest mielenie kawy - najlepiej kawę należy mielić tuż przed zaparzaniem i tylko tyle, ile zamierza się zużyć. Do zaparzaczy najlepsza jest średnio zmielona, a drobno zmielona - do ekspresów.

Otwarte opakowanie najlepiej zużyć w ciągu trzech tygodni od otwarcia, bo w tym czasie kawa zachowuje najlepszy smak i aromat.

I uwaga! Kawa się starzeje, nawet w opakowaniu próżniowym, dlatego lepiej uważać przy kupnie fabrycznie zapakowanych paczek. Dwa lata ważności - a tyle właśnie wynosi w wielu przypadkach termin przydatności do spożycia - to zdecydowanie za długo.

Jeśli kupujemy kawę luzem, warto zapytać sprzedawcę o termin jej palenia. W dobrym sklepie powinien to wiedzieć. Trzeba też zwrócić uwagę, jak jest przechowywana w sklepie - powinna znajdować się w szczelnym, hermetycznym pojemniku.

Bardzo ważna jest też woda, bo to od niej w dużym stopniu zależy smak kawy. Musi być więc nie tylko świeża i czysta, ale także średnio zmineralizowana.

I najważniejsze - kawę podaje się i pije natychmiast, zanim wystygnie. Nie można jej podgrzewać, bo traci smak.

A jak pije się kawę? Z dodatkami czy bez?

Turcy mają powiedzenie, że ludzie dzielą się na inteligentnych i tych, którzy piją kawę z cukrem... I w zasadzie naprawdę dobrej kawy nie powinno się niczym smakowym "ozdabiać".

Może ewentualnie odrobina, ale naprawdę odrobina cukru, by nie przytłumić smaku. Jeśli mleko - to raczej skondensowane i przynajmniej w temperaturze pokojowej. Zimne mleko do kawy to zdecydowane faux pas! I jeszcze jedno: w Europie jeśli kawa towarzyszy posiłkowi, to zawsze na końcu, nigdy przed nim.

interia.pl
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Pyszności
Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości Pyszności, Słodkości
Najlepsze przepisy
Ciasto marchewkowe - Sałatka gyros - Salatka gyros - Sałatka gyros przepis - Jabłecznik - Ciasto bananowe - Gołąbki bez zawijania - Lazania przepis - Panierka kfc - Zapiekanka makaronowa - Dżem marchewkowy -
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych użytkowników: 166
Najnowszy Użytkownik: GerdonH
stat









































































Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
OCENA
www.fullsmaku.pl- Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe 1653167 Unikalnych wizyt

Powered by v6.01.6 © 2003-2005 |  Luna-Tech by:

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie